HTML

Tamas Catica

Friss topikok

2009.10.07. 08:42 Tamas Catica

Félmilliárdos tanácsok

 

A Hagyó Miklós felügyelete alá tartozó FKF Zrt. is boldogan fizetett

Négyszázkilencvenmillió forintot kap­hat a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-től a BKV egykori tanácsadója.

A BKV-nak óránként százezer forintért tanácsokat adó Cemi Kft. munkájára több fővárosi cégben is igényt tartottak. A szerződések kapcsolódási pontja a 2007-es év, amikor már Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes felügyelete alá tartoztak a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaságok.

A BKV februárban, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. novemberben szerződött a Cemi Kft.-vel. Mint az FKF-től megtudtuk, 2007. szeptember 13-án hirdetményes tárgyalásos közbeszerzési eljárást indítottak, az FKF üzletviteli tevékenységének és gazdálkodási folyamatainak átvilágítására.

Az eljárás tárgyalási szakaszában az eredetileg ajánlott hatvanmillió forint helyett a felek 53 millió forint plusz áfa összegben állapodtak meg – közölte érdeklődésünkre az FKF. A Cemi által elvégzett átvilágítás 2008. ja­nuár 31-én befejeződött, ekkor az FKF az eredményeknek a társaság működésében történő alkalmazására újabb közbeszerzési eljárást indított, ezt már nem tette közzé. „Az FKF Zrt. üzletviteli tevékenységének és gazdálkodási folyamatainak átvilágítása során tett hatékonyságjavítási javaslatok megvalósításának lebonyolítására” az FKF ismét a Cemivel kötött szerződést.

„Az eljárás tárgyalási szakaszában az eredetileg ajánlott 275 millió forint helyett a felek 240 millió forint plusz áfa összegben állapodtak meg” – tudtuk meg a társaságtól.

A Cemi 2009. februárra végzett a munkával, és vehette fel a nettó 240 millió forintot.
A Cemi tanácsainak azonban még mindig híján maradt az FKF: a Közbeszerzési Értesítő 2009 májusában adta hírül, hogy április 27-én szintén hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban százmillió forint értékű megbízást adott a Ceminek a lebonyolítás folytatására.

A közterület-fenntartó azt várja a Cemitől, hogy a munka eredményeképpen az FKF „saját összenyomható költségeinek” mintegy 18 százalékát, azaz 3,9 milliárd forintot takarít meg a következő három év alatt.


Cemi, ami kell nekünk
Hogy az FKF a Ceminek köszönhetően három éve alatt 3,9 milliárd forinttal összébb tudja-e nyomni a költségeit, ma még nem tudható. A BKV-nál azonban vannak hasonló jellegű tapasztalatok. A Cemi által kigondolt és levezényelt átstrukturálásról a BKV 2008. március 22-én azt állította, hogy 2007-ben kilencmilliárd (!) forintot takarítottak meg. Egy hónappal később a BKV felügyelőbizottsága a társaság üzleti terve alapján nem látta bizonyítottnak a spórolást. Ezzel szemben azt látták a könyvekben, hogy tizenötmilliárd forint a cég működési vesztesége, 2008-ban pedig tizenegymilliárd lehet. Korábbi ülésén az fb a Cemit megbízó Antal Attila vezérigazgatónak a stabilizációs program végrehajtásáról szóló beszámolóját sem fogadta el. A BKV Cemi általi átalakítása olyannyira nem vált be, hogy a közlekedési cég vezetése jelenleg is dolgozik a szervezeti egységek új elrendezésén.

(ZSP)


MN: egy ügyvédi iroda köti össze a MÁV és a BKV furcsa szerződéseit
2009. október 6.,

Ugyanaz az ügyvédi iroda készítette el MÁV menedzserszerződéseit, amelyik tanácsokat adott a BKV-nak is - írja a keddi Magyar Nemzet. Az ügyvédi iroda neve szerepel azok között a BKV-val szerződő cégek között, amelyeknek a dokumentumait a rendőrség bekérte a közlekedési vállalattól.

 

Ugyanaz az ügyvédi iroda készítette el MÁV menedzserszerződéseit, amelyik tanácsokat adott a BKV-nak is - írja a keddi Magyar Nemzet. A Pál és Kozma nevű ügyvédi iroda a napilapnak azt mondta: megbízási szerződésben vannak MÁV-val, annak tartalmáról azonban nem akartak nyilatkozni.

A Magyar Nemzet pénteken számolt be arról, hogy 90, illetve 60 millió forint végkielégítést kapott a MÁV két távozó felsővezetője, Szamos Alfonz volt pályavasúti igazgató és Csontos Endre volt forgalmi igazgató. A MÁV szerint a távozó vezetők a jogszabályok, illetve a munkaszerződésben foglaltak szerint kaptak végkielégítést.

A Magyar Nemzet meg nem nevezett MÁV-os forrásokra hivatkozva kedden azt írta: a vasúttársaságnál a menedzserszerződéseket úgy alkották meg, hogy lehetőség legyen a több tízmilliós végkielégítések kifizetésére.

Kocsis István, a BKV vezérigazgatója múlt héten jelentette be, hogy közel ötven esetben úgy fizettek ki több tízmilliós végkielégítéseket, hogy a BKV jóval több pénzt fizetett, mint ami a szerződés alapján járt volna. Kocsis szerint ezzel több százmillió forintos kár érte a céget. A vezérigazgató arról nem beszélt, hogy a problémás szerződések megkötéséhez ügyvédi iroda adott-e tanácsot a BKV korábbi vezetőségének.

A Pál és Kozma nevű ügyvédi iroda neve azonban szerepel azon 61, a BKV-val szerződő cég között, amelyeknek a dokumentumait a rendőrség bekérte a közlekedési vállalattól. A BKV honlapján elérhető, tanácsadói szerződéseket tartalmazó lista szerint az ügyvédi irodával 2007 márciusában kötött szerződést a közlekedési vállalat. Az ügyvédi iroda 9,3 millió forintot kapott a BKV-tól.

 

Saját cégét hívta szakérteni a MÁV-elnök - milliókért

 

Andrási Miklós MÁV-elnökké történt kinevezése után azzal a céggel kötött szerződést a vasúttársaság, amelynek Andrási korábban az igazgatója volt. Így megy ez7 mutyiországban: cégvezető leszek, meghívom a havert, hogy vizsgáljon jó sok pénzért, ezt később elosszuk egymás közt, valamint leadunk belőle Libajnainak.
Aztán felveszem a sok milliós prémiumot - leadom Libajnaiék részét az előre megbeszélt módon -, végül, mikor kirúgnak, mert a MÁV nem bírja már ellátni a feladatait a pénzhiány miatt, akkor felmarkolom a sok milliós végkielégítést és távozom.
Jöhet a következő elvtárs, aki ugyanezt fogja tenni.
Legyen már vége!
 
Egy állalkozási szerződés szerint a Grid CEE Tanácsadó Zrt. öt és fél millió forint plusz áfáért vállalt szakértői közreműködést a MÁV-nál. A szerződésből az derül ki, hogy a vállalkozás kijelentette, a MÁV-tól független, befektetéseiben nem érdekelt, és nincsenek a két társaság viszonyában összeférhetetlenségi okok. 
A Grid Zrt. egyébként elsősorban vezetői, pénzügyi, befektetési és adótanácsadással és pénzügyi vállalkozások alapításával foglalkozik.
(FH nyomán)

komment


süti beállítások módosítása