HTML

Tamas Catica

Friss topikok

2009.11.09. 12:32 Tamas Catica

Előemberek

Csak! – nagyjából ezzel az indoklással tudott előállni az MSZP abban a kérdéskörben, hogy miért is jár fizetés Hunvald Györgynek, az MSZP kilenc hónapja börtönben ülő erzsébetvárosi polgármesterének. A helyi képviselő-testület kormánypárti tagjai tegnap elutasították a Fidesz javaslatát arról, hogy vonják meg a hivatali vesztegetés mellett hűtlen kezeléssel, magánokirat-hamisítással, hivatali visszaéléssel és többrendbeli csalással gyanúsított Hunvald 742 ezer forintos tiszteletdíját és költségtérítését.

 

Annyi engedményre voltak hajlandók, hogy a börtönszocialista polgármester költségtérítése ezentúl egy letéti számlára kerül, így „csak” háromszázezret fizetnek ki neki. A többit majd a szabadulás után kaphatja meg, ha el nem viszi a végrehajtó. Hab a tortán, hogy a hivatal az ügyészség átveréséhez is asszisztál, hiszen lapunk is megírta: a pénzt nem Hunvald György ismert és zár alá vett számlájára utalják, hanem más, ismeretlen módon juttatják el a becses elvtársnak.

Más kérdés, hogy fizetést emberemlékezet óta elvégzett munka fejében szoktak adni. Polgármester legyen a talpán, aki a rácsok mögül is képes igazgatni a hivatalát.

 

Mondjuk a délutáni sétán ürgebőrbe varrt adóvevőn keresztül tárgyal a befektetőkkel, kicsempészi a beszélőn az új ebtartási rendelet tervezetét, netán a délutáni Zalatnay Cini-rabkoncertet arra használja ki, hogy titkos szövetséget kössön a nagyobb költségvetési támogatás kicsikarása érdekében más, szintén letartóztatott szocialista polgármesterekkel. A költségtérítésre már nehezebb magyarázatot találni.

 

Hiszen a törvény rendelkezése egyértelmű: „a polgármesternek tisztsége ellátásával összefüggő, szükséges költségeit meg kell téríteni”. Lássuk csak: ruhapénz nem kell Hunvaldnak, hiszen ott a szép csíkos vagy narancssárga, az adófizetők kontójára. A drága éttermi számlák sem jöhetnek szóba, hiszen a kétforintos kolbász meg a krumplis tészta is ingyen jár, illetve azt is mi fizetjük. A szállásköltségről ne is beszéljünk…

Persze miért is magyarázkodna a helyi MSZP, amikor a párt országos vezetői sem fárasztották magukat ezzel három héttel ezelőtt. Akkor a parlamentben szavazták le a lex Hunvaldot, azt a fideszes javaslatot, amely megvonta volna a kényszerintézkedések hatálya alá helyezett önkormányzati vezetők fizetését. Persze érthető az ellenállás. Ha valóban beindul az elszámoltatás, sokak apanázsa lehet oda.

Dekadens, vagy inkább szürreális időket élünk. A jól fizetett börtönszocialista esetén túl ezt a következtetést vonhatjuk le Bajnai Gordon friss döntéséből is, miszerint Magyarországot az Európai Unió kormányában Andor László fogja képviselni. Andor László Bajnai jó barátja, de ennél nyilván nagyobb súllyal esett latba, hogy Kovács László utóda egy kommunista bankár.

 

Ez nem vicc, ha egyszer a farizeusság szobrát meg kell formálni, kétségkívül Andor lesz a legautentikusabb alak hozzá. Miközben ez az ember az európai fejlesztési bank igazgatótanácsában ül, és például vadul lobbizott az azóta hatalmasat bukott kórház-privatizátor vállalkozás, a HospInvest feltőkésíté­séért, kérlelhetetlenül ostorozza a vadkapitalista tőkét az Eszmélet című, bevallottan marxista folyóiratban, amelynek hovatovább a főszerkesztője is.

 

Tegyük hozzá, Andor más okokból is finoman szólva ellentmondásos személyiség: felszólalt a vörös csillag legalizálásáért, és 2004. december 5. előtt beszállt a gyurcsányi hazugságkórusba, azt a képtelenséget állítva, hogy a határon túli magyarok elveszik majd az emberek pénzét, és miattuk többféle szociális támogatást is meg kell szüntetni.

Magam részéről feladom, innentől fogva teljesen felesleges érveket és ellenérveket felhozni a szocialista párt döntéseire. Hét év kudarcos kormányzás kihozta belőlük az ösztönlényt. Márpedig aki ad magára, nem áll le vitatkozni egy Neander-völgyivel.

Huth Gergely

 

 

komment


süti beállítások módosítása